2

Over the last few years every few days a fatal error is triggered by a Googlebot. Seems harmless and unnecessary but it is possibly affecting ranking.

The errorreport extension (ca.bidon.reporterror) reports:

HTTP_FROM: googlebot(at)googlebot.com
REDIRECT_QUERY_STRING:q=civicrm/event/register&snippet=4&type=
but also sometimes:
REDIRECT_QUERY_STRING:q=civicrm/event/register

The logfile in ConfigAndLog says:

May 17 19:16:31  [info] $backTrace = #0 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Core/Error.php(363): CRM_Core_Error::backtrace("backTrace", TRUE)
#1 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Utils/Request.php(95): CRM_Core_Error::fatal("Could not find valid value for id")
#2 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Event/StateMachine/Registration.php(52): CRM_Utils_Request::retrieve("id", "Positive", Object(CRM_Event_Controller_Registration), TRUE)
#3 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Event/Controller/Registration.php(47): CRM_Event_StateMachine_Registration->__construct(Object(CRM_Event_Controller_Registration), TRUE)
#4 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Core/Invoke.php(307): CRM_Event_Controller_Registration->__construct("Event Registration", TRUE, "null", NULL, "false")
#5 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Core/Invoke.php(86): CRM_Core_Invoke::runItem((Array:15))
#6 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/CRM/Core/Invoke.php(54): CRM_Core_Invoke::_invoke((Array:3))
#7 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/sites/all/modules/civicrm/drupal/civicrm.module(489): CRM_Core_Invoke::invoke((Array:3))
#8 [internal function](): civicrm_invoke("event", "register")
#9 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/includes/menu.inc(519): call_user_func_array("civicrm_invoke", (Array:2))
#10 /home/account/domains/ourdomain.nl/public_html/crm/index.php(21): menu_execute_active_handler()
#11 {main}

I have 27 full examples of this now. Probably I'm not the only one experiencing this. What would be a cause of this? And what would be a start of a solution?

1

Just speculating here, but seems like google is getting the links either from the pages and/or some unknown static web pages.

A possible, but not so great solution is:

a. Create and register a new CiviCRM fatal handler

b. If you detect the user agent is googlebot and/or some other friendly search engines, redirect to main page of site, maybe with a CMS message

c. If not, keep fatal message as is (unless you want to redefine this also)

| improve this answer | |
0

It sounds like Googlebot is trying to (unsuccessfully) fill out your event reg form or perform some kind of AJAX action. It has also been known to play with query string parameters. Check if you have any kind of search page or event listing functionality on your site. Reviewing your reports in Google Webmaster Tools may help as well. One fix is to add a line to your robots.txt file informing Googlebot not to crawl an event/register page if it is missing a query string, like this:

User-agent: Googlebot
Disallow: /civicrm/event/register

Also check out this SE question about reigning in Googlebot's sometimes odd behavior.

| improve this answer | |

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.